КУЛИНАРЕН ФЕСТИВАЛ на традиционната местна кухня от територията на община угърчин

На 03-ти октомври /събота/ 2020 г. от 10:00 часа, на територията на община Угърчин за първи път ще се проведе кулинарен фестивал под мотото „ВКУСОВЕ С ТРАДИЦАЯ“.

Събитието се организира от екипа на Местната инициативна група – Троян, Априлци, Угърчин с любезното съдействие на Община Угърчин.

Мероприятието се провежда в изпълнение на проект по подмярка 19.3 „Подготовка и изпълнение на дейности за сътрудничество на местни инициативни групи“ от мярка 19 „Водено от общностите местно развитие”, с финансиране от Програма за развитие на селските райони 2014 – 2020 г. посредством Европейски земеделски фонд за развитие на селските райони.

Проектът е с наименование „Популяризиране на традиционните храни и рецепти на териториите на „МИГ – Троян, Априлци, Угърчин“ и МИГ „Бяла Слатина“, като неговото изпълнение стартира през есента на 2019 г.

Основната цел на проекта е: Утвърждаване на традиционните местни храни и рецепти на териториите на „МИГТроян, Априлци, Угърчин“ и МИГ „Бяла Слатина“ чрез съвместни дейности за тяхното популяризиране и насърчаване на кулинарния туризъм.

Местната храна е най-вкусният начин да опознаеш едно място, неговата история, култура и традиции, а нейното поднасяне е отличителен знак за гостоприемство. Аромата на вкусни местни ястия и обаянието на автентичния дух на съхранени традиции и обичаи е предпоставка, веднъж докоснал се до тях човек, неустоимо да желае да се връща отново и отново към тази атмосфера.

Местните ястия са не само вкусни, но и полезни, а и не е нужно да биват транспортирани на стотици километри, за да стигнат до магазина. Освен това полезните хранителни вещества в тях се съдържат в по-големи количества, като се избягва дългия транспорт и складовия престой.

Местните общности, тяхната култура и природните дадености могат да бъдат представени както чрез храната, така и чрез хората, които я произвеждат и приготвят.

На предстоящия кулинарен фестивал ще бъдат представени и дегустирани едни от най-емблематичните храни, приготвяни от дълги години по традиционни местни рецепти, характерни изключително за района на община Угърчин и които ще оставят трайна следа във вашето съзнание от неповторимия вкус, който те предлагат.

Нашия фестивал ви предлагат не просто дегустации на традиционни, местни, вкусни и чисто произведени храни и напитки, но и превръщат в преживяване пътешествието назад към селото в търсене на идентичността при корените.

Поканени са настоящи и бъдещи производители на традиционни храни, предлагащи и желаещи да предлагат ястия по традиционни рецепти, както и гости от близо и далеч, заинтересовани да се докоснат до типичните местни вкусове с традиция.

Нека заедно покажем, че традиционните местни храни и рецепти са живи, че подкрепяме местното им производство и предлагане, да се постараем да ги съхраним и популяризираме, за да повлияем положително на местните икономики от територията.

Предаването на нов живот на традиционните рецепти и утвърждаването им като част от модерния бит ще доведе до сплотяване на местните общности около местната идентичност.

Нека се обединим около общата ни цел – утвърждаване на регионалната ни идентичност на територията и повишаването на нейната разпознаваемост и атрактивност като кулинарна, културна и туристическа дестинация, което ще спомогне за подобряване на маркетинга на произвежданите традиционни местни храни, посредством установяване на директни контакти с потенциалните потребители.

КАКВО ПРЕДЛАГА ФЕСТИВАЛАВ УГЪРЧИН

  • Официално откриване на Първия кулинарен фестивал на традиционната местна кухня от територията на община Угърчин;
  • Богата фолклорна програма на читалищни дейци от Народното читалище „Вълчо Русковски 1894“ – Угърчин;
  • Представяне на участниците в кулинарния фестивал;
  • Представяне на местните храни и напитки, както и техните рецепти;
  • Дегустация на приготвените местни ястия;
  • Поднасяне на грамоти и награди за участниците;
  • Закриване на събитието.

Заповядайте и носете със себе си добро настроение, много усмивки и нагласа за вкусове с традиция

Категории: Без категория

0 Коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *