Ето кои са производителите и ресторантьорите, чиито продукти трябва да търсите в този район

кулинарно пътешествие из община Бяла Слатина

Разбира се, нищо не е толкова добро, ако остане само на думи. Личното преживяване е това, което ще остави трайни следи в спомените. Личното преживяване е това, което си заслужава всяка минута.

Има много какво да се види, а още повече преживее и опита, вкуси по тази необичайна и нестандартна дестинация. В маршрута може да се запознаете с многообразието и многоликостта на Родината. От златните жита и натежалите от плод градини на Белослатинско, през изискания аромат на трюфелите на Угърчин и цвърчащата на жаравата сланинка в Априлци до парливо-ароматната глътка сливовица на Троян. И, разбира се, навсякъде ще се насладите на това, което е най-важно – широко отворените врати на домовете и горещите гостоприемни сърца на домакините!

Фирма „Стартмес“ ЕООД, с. Търнак, община Бяла Слатина. Фирмата Предмет на дейност е добив на трупно месо от свине, телета, овце, агнета, както и вътрешностите от тях. Кланицата се намира в началото на село Търнак на влизане откъм Бяла Слатина в местността „Белослатински път“. Фирмата поддържа магазин в гр. Бяла Слатина на ул. „Христо Ботев“, в началото на пазара. Позабравили сме вкуса на истинското месо. От животни, отгледани с внимание лично от самите стопани. Е, като си закупите продукти от „Стармес“, ще си го припомните.

Търговия със зърнени и маслодайни култури
Производство на качествени слънчогледови масла

Дойде ли зимата, в селата на банатските българи започва едно особено суетене – нареждат се графиците за „убиванията“. Не се стряскайте от зловещото име – това е познатото във всеки край на България традиционно колене на прасето, което си е един своеобразен празник. Правели се разнообразни кулинарни изделия, които осигурявали охолно (за онова време) хапване за цялото семейство месеци наред.

Кълбъсата се прави от кълцано месо (някога „натòкану“ със сатър), напълнено в тънките черва. Като подправки се употребяват сол, червен пипер, чер пипер, чесън.

Маюшките се приготвят от варени дреболии – сърце, език, бъбреци, бял и черен дроб, нарязани на дребно или кълцани с машинка. След като се сложат съответните подправки, сместа се пълни в дебелите черва. Маюшката е малотраен продукт – запазва се 2–3 седмици.

Кървавицата се прави от кръвта на прасето с малки парчета варена сланина и сол, Пълни се в дебелото черво. Консумира се варена. Запазва се само няколко дена.

Бабата е част от стомаха на прасето, която се пълни с варени кожа и месо от главата. Сварява се и се пуши на „коша“. Запазва се два-три месеца.

Всичко се съхранява в избата и в килера. От тия продукти има за цяла година. Начините за приготовление и запазване на свинско месо банатските българи са възприели много отдавна от местното унгарско и немско население в Банат.

Производство на брашна
Транспорт и логистика

Фирма „Вега Стар“ ЕООД със седалище гр. Бяла Слатина е предприятие за производство на зеленчукови и плодови консерви. В този плодороден край хората казват, че ако си забравиш мотиката забита в земята, на другия ден ще я намериш с корени и порастнали клонки. Няма нищо по-естествено от това, точно в такъв район, където всичко расте и зрее рано-рано, да има производство на зеленчукови и плодови консерви. Какво е лютеницата, ако не е събрала под капачката всички лъчи на жаркото лято? Високото качество и изключителните вкусови качества се потвърждават от факта, че фирма „Вега Стар“ реализира по-голяма част от продукцията си извън пределите не просто на региона, но и извън пределите на България и Европейския Съюз.

Мелница „Апе 2001“ ООД се занимава с производство на брашно и фуражи и със зърнопреработка. Мелницата се намира в с. Галиче и разполага с модерно оборудване, осигуряващо производството на първокласни млевни продукти. В Мелница „Апе 2001“ се произвеждат всички видове брашна. Продуктите се произвеждат при екологично-чисти условия, без добавяне на химически елементи.

„Део – хляб и хлебни изделия“ ЕООД е фирма, намираща се в с. Търнак. Фирмата е специализирана в производството на хляб и хлебни изделия. Ако искате да си припомните вкуса на селския хляб, просто трябва да опитате техния.

Преди да си закупите от местните преработватели, е хубаво да опитате храната в тукашните заведения. Не е задължително да е точно тази храна, която са приготвяли и хапвали дедите ни. Традиции се създават и развиват непрекъснато. А и всички обичат да хапват не само бабините гозби, а и всичко онова, което светът хапва.

Семеен хотел „Лъки“ гр. Бяла Слатина, ул. „Хан Крум“ 56. Хотелът предлага на своите гости 4 тематични стаи. Хотелът и ресторанта са оборудвани с хиперинверторни климатици. Разположен само на няколко метра от пешеходната зона в центъра на град Бяла Слатина. Предлага уют и спокойствие в централната част града. Хотелът разполага с ресторант, който предлага възможност да се опита вкусна местна храна. Ресторантът разполага с 42 места и лятна тераса с 40 места. Терасата на ресторанта е приятно място в топлите летни вечери.

Телефон: +359 885 368 520

Мотел „ФАУ“ гр. Бяла Слатина, улица „Захари Стоянов” № 12. Легловата база е добре оборудвана. Мотел „ФАУ” разполага с 26 броя легла, които са разпределени в различни стаи – единични, двойни и тройни, както и в един апартамент. В мотел „ФАУ” се намира и бар-ресторант „ФАУ”. Това е едно чудесно място, където може да се хапне вкусно приготвена храна, част от която се приготвя по традиционни местни рецепти. Мястото е просторно, с капацитет до 60 души. Част от мотела е и конгресен център, който разполага с 30 места.

Телефони: 091584040; 0878 537 082; 0878537088.

В центъра на град Бяла Слатина се намина клуб, кафе, ресторант „Le Petit Bruxelles“ („Малкият Брюксел“). Малък оазис, в който изисканата атмосфера, съчетана с френска, българска, европейска и италианска кухня, като се предлагат и рибни специалитети, обслужване на високо ниво, доставят удоволствие на всеки взискателен посетител. Атрактивният ресторант се състои от две малки зали, отделно сепаре и просторно Барбекю-градина. Комплексът предлага уединение за специални поводи и приятелски срещи.

„Бар-Лебар“, с адрес „Г. С. Раковски“ 43, гр. Бяла Слатина, е посочван за един от най-добрите ресторанти на територията на град Бяла Слатина, прочут с вкусни специалитети, приготвени по традиционни рецепти, автентична атмосфера и прекрасно обслужване. В „Бар – Лебар“ могат да се опитат, както традиционни така и модерни ястия, взаимствани от чужбина. По време на празници, от ресторанта предлагат празнични куверти с подбрани традиционни ястия и напитки, поднесени в приятна обстановка, с жива музика и топло посрещане.

Телефон: 089 917 8701.

Семеен хотел „Лъки“ гр. Бяла Слатина, ул. „Хан Крум“ 56. Хотелът предлага на своите гости 4 тематични стаи. Хотелът и ресторанта са оборудвани с хиперинверторни климатици. Разположен само на няколко метра от пешеходната зона в центъра на град Бяла Слатина. Предлага уют и спокойствие в централната част града. Хотелът разполага с ресторант, който предлага възможност да се опита вкусна местна храна. Ресторантът разполага с 42 места и лятна тераса с 40 места. Терасата на ресторанта е приятно място в топлите летни вечери.

Телефон: +359 885 368 520

Ресторант „Москва“ ул.Захари Стоянов 1 гр. Бяла Слатина. Заведението предлага уютна атмосфера на достъпни цени. Кухнята е предназначена за бързо хранене през деня, като за вечеря гостите имат избор от различни ястия. Много от ястията в ресторанта са по традиционни местни рецепти: супа от лапад и коприва, супа боб, супа от кокошка, домашна пита с прясно сирене и лютика, лютика с боб, яйца на фурна с пресечено, млечница, баница с тиква, ошав със сливи, баница с овче сирене и др.

Телефон: 0877832021.

Семеен мотел ресторант „Сарая Макади“ се намира на ул. „Захари Стоянов“ 3 Г, община Бяла Слатина. Разполага с единични, двойни стаи, апартаменти и денонощно охраняем паркинг. Ресторантът предлага традиционни български ястия, както и BBQ на дървени въглища. Ресторантът се отличава с комфорт, добра кухня и високо ниво на професионализъм в обслужването.

Телефон 088 801 1632, Email: joki@mail.bg 

Бяла Слатина все още не е силно развита туристическа дестинация, но има потенциал за развитието на туризъм - културен, селски и ловен.
Съществуват традиции в дивечовъдството и в организирания лов на птици, зайци, глигани, лисици, чакали и други
заповядайте ! добре сте ни дошли !

0
Разглеждания