Ето кои са производителите и ресторантьорите, чиито продукти трябва да търсите в този район

кулинарно пътешествие из община – УГЪРЧИН

Разбира се, нищо не е толкова добро, ако остане само на думи. Личното преживяване е това, което ще остави трайни следи в спомените. Личното преживяване е това, което си заслужава всяка минута.

Има много какво да се види, а още повече преживее и опита, вкуси по тази необичайна и нестандартна дестинация. В маршрута може да се запознаете с многообразието и многоликостта на Родината. От златните жита и натежалите от плод градини на Белослатинско, през изискания аромат на трюфелите на Угърчин и цвърчащата на жаравата сланинка в Априлци до парливо-ароматната глътка сливовица на Троян. И, разбира се, навсякъде ще се насладите на това, което е най-важно – широко отворените врати на домовете и горещите гостоприемни сърца на домакините!

В гр. Угърчин на ул.”Васил Левски” № 64 (до училището) се намира къща за гости с бистро „Под ореха”. Цените са изключително ниски – заради учениците. Управител на къщата е г-жа Десислава Пастухова, а собственик и майстор готвач е г-н Николай Пастухов. Тук може да се хапне местна храна, приготвена по традиционни рецепти като боб с наденица, Пъльовска яхния и супа от карантия. Продуктите, които се използват са изцяло от региона и са с отлично качество.

Тел. 0878775536; 0887 655687; pod_oreha@abv.bg

Варено пушени
Свежо месо
Продукти от дивеч
Огромно разнообразие

Кооперацията започва дейността си през далечната 1995 г. в направление животновъдство – производство на свинско и телешко месо във ферма със затворен цикъл. Оттогава е непрекъснато в процес на разширяване и обогатяване с нови производства.

Произвеждат се над 140 вида разфасовки от прясно свинско и телешко месо, варено-пушени колбаси и сурово сушени колбаси и деликатеси. Продукцията е патентована с търговска марка: Кооперация „Доверие – Качество от Балкана“. От 2010 г. започва производство на цялата гама продукти с марка „Стара планина“ , както и нови продукти от дивечово месо с високо качество. Производството е на традиционни продукти и е съобразено с вкуса на българския потребител – използват се силни подправки в някои продукти, кебапчета, кюфтета, дивечови деликатеси. Цялостната дейност на Кооперация „Доверие“ представлява затворен цикъл от производството на животни и преработка на месната суровина до реализацията на крайния продукт в магазините.

Нови продукти
Мариновани
Деликатеси
Натурална сметана „МАНДРА ЛЕСИДРЕН”
Натурална извара „МАНДРА ЛЕСИДРЕН”
Краве масло „МАНДРА ЛЕСИДРЕН”
Огромно разнообразие

Млекопреработвателното предприятие в с. Лесидрен работи от 1996 г. и се занимава с изкупуване, преработка и производство на висококачествени млечни продукти. Всяка партида млечни продукти е съставена от екологична суровина от региона на Стара Планина. Мандра „Лесидрен“ изкупува краве, овче, козе и биволско мляко от лицензирани ферми – първа категория. В предприятието е внедрена система „Добри производствени практики“.

Марката „Лесидрен“ предлага български млечни продукти с ненадминати качества и вкус. Производствената гама включва: бяло саламурено сирене – краве, овче, козе, биволско и смес биволско и краве сирене, кисело мляко –2%, 3,6%, кашкавал от краве мляко, масло, извара, айран, плодови млека и млечни плодови напитки. Вярват, че храната, която слагат на трапезата си трябва да бъде направена с истински суровини, затова спазват традиционни български рецепти, без използване на консерванти.

Краве кисело мляко „МАНДРА ЛЕСИДРЕН”
Кашкавал „МАНДРА ЛЕСИДРЕН“
Бяло саламурено сирене „МАНДРА ЛЕСИДРЕН“
Натурална извара „МАНДРА ЛЕСИДРЕН”
Краве масло „МАНДРА ЛЕСИДРЕН”
Огромно разнообразие

„Млякото е като жената, трябва да му се угажда”, казва Дачо – майсторът, който прави едноименното сирене в Угърчин.

Ферма „Угърчин”, има и собствена мандра, със собственик г-н Стоян Пелтешки. Фермата е близо до защитена зона „Студенец”. В нея се отглеждат крави и овце. В мандрата се прави фермерско сирене „На Дачо” – краве, овче и смес по традиционна технология. Сиренето „На Дачо” е съчетание на дългогодишния опит на технолога и специалното му отношение. Това е съществената разлика между фермерското и индустриалното сирене – едното се прави под строги правила – време, пропорции и т.н., а другото изисква внимание, индивидуален подход, без да се прави компромис с хигиената и качеството. Така и Дачо, следи внимателно процесите и не просто прави сирене, а твори. Мандрата се помещава в родовата къща на г-н Пелтешки, останала от дядо му и строена през 30-те години на миналия век. Именно живият спомен за детството, кравичките и другите животни в малкото стопанство, вдъхновяват Стоян Пелтешки да се впусне в това начинание и да увлече във фермерството и съпругата си. В момента двамата разполагат с 14 крави и 350 овце. Оборите и пасищата се намират на възвишение над селото, откъдето се открива чудна гледка, а дотам се стига по черен път. Фермата на Стоян Пелтешки дава препитание на 11 души, седмина от които са от Угърчин.

Краве кисело мляко „МАНДРА ЛЕСИДРЕН”
Кашкавал „МАНДРА ЛЕСИДРЕН“
Бяло саламурено сирене „МАНДРА ЛЕСИДРЕН“