Ето кои са производителите и ресторантьорите, чиито продукти трябва да търсите в този район

Строителството на големия Марковски мост в центъра на града

Балкан Био Фрукт ООД се занимава с производство, изкупуване, преработка, дистрибуция и търговия на вътрешния пазар и износ на пресни и дълбоко замразени органични и конвенционални плодове и зеленчуци. Фирмата има собствени насаждения от плодове и зеленчуци от 2003 год., които предлага на вътрешния пазар. 

Основните клиенти на фирмата са борси, търговци на едро на пресни и замразени плодове и зеленчуци, ресторанти и сладкарници, производители на конфитюри и джемове, плодови млека, сладоледи, кетърингови компании, сладкарски цехове, супермаркети в страната и чужбина.

Всичко, произведено в Балкан Био Фрукт ООД е прясно, екологично чисто, вкусно и ароматно.

Г-жа Мария Димова произвежда в неголеми количества пестил от сливи, както и микс от сушени плодове за ошаф. Продуктите й могат да се закупят на Фестивала на сливата, който се провежда ежегодно в гр. Троян и в Националното изложение на художествените занаяти и изкуствата в с. Орешак. Производството се извършва по традиционен способ от местни суровини. Пестилът е един от традиционните местни продукти, характерни за този край от миналото до днес.

Г-жа Вергиния Миревска – Русенова от с. Добродан, община Троян, е също производител на пестил от местни суровини. Продуктите й са също по традиционна местна рецепта и могат да бъдат намерени в сайта им.

  И ако се чудите къде точно да намерите тези хора, просто спрете пред някоя къща в селото и попитайте който намерите за нея. В мъничките населени места все още всички се познават лично.

   Фирма „Арония Алайф Агрикалчър” е производител на сокове от арония и планински лимон, отглеждани в Троянско. В продуктовата й листа са коприва на прах, оцет от арония, ябълков оцет, ябълкови фибри и др. Всички продукти на фирмата са от местни суровини от района на гр. Троян, които са и традиционни за местните жители. Сокът от плод арония и планински лимон се получава само от подбрани пресни и здрави плодове, биологично отгледани в екологично чист район – високопланинската котловина на гр. Троян. Соковете от Арония и Планински лимон са произведени по специална технология – чрез студено пресоване и нежна пастьоризация, с цел максимално запазване на богатия биохимичен състав на плода в крайния продукт. Преработката се извършва веднага след обиране на плодовете на еднократни малки серии, в собствен цех. Чрез използване на нестандартна технология на производство, са запазени в сока високи стойности на жизненонеобходимите антоциани и антоцианидини, катехини, флавони и флавоноли, витамин C, A, E, B1, B2, B6, B9, PP и др. Получените резултати дават основание да се твърди, че това е една от най-високовитаминозните изцяло плодови напитки, предлагани, както на българския така и на международния пазар.

    Фирма „Кондов Екопродукция“ ЕООД е със седалище София, но производството се извършва в с. Старо село, община Троян. Фирмата е основана през 1991 г. Производството й се осъществява в с. Старо село, което е екологично чист район. Фирмата произвежда и предлага на международните пазари богат асортимент от традиционни млечни продукти, базирайки се на добрите практики и вековни традиции на сиренарството в България. Успешно се прилага и опита на партньори – от над десетилетие развива производство на меки, полутвърди и твърди сирена от тип Гауда, Кърд, и др.

    Основни продукти на фирмата са: саламурено сирене от овче мляко, козе мляко и краве мляко по традиционни рецепти; кашкавал от овче мляко и краве мляко по традиционни рецепти; сирене Гауда от овче мляко и козе мляко; свежо крем сирене от козе мляко, овче мляко или краве мляко: в разновидност натурално или с подправки; извара от овче мляко, козе мляко или краве мляко по традиционни рецепти; масло и сметана от козе мляко по традиционни рецепти.

    Основният фокус на фирмата е поставен върху традиционните сирена, сертифицирани като органични.

     Биофермата на Росица и Иван Данчеви в троянското село Добродан. Тя е първата и все още най-голямата био ферма за млечни крави в България, биосертифицирана е през 2003 г. Няколко години поред Иван Данчев е награждаван за най-добър био фермер на България. Данчеви отглеждат 110 млечни крави, 75 млади разплодни женски животни и 68 телета за угояване.  Начинът, по който се отглеждат кравите, за да се покрият изискванията за биопродукция, предвижда ограничения. Добивите не са високи. Това е цената на абсолютната чистота при биологичното прясно мляко!

      Институт по планинско животновъдство и земеделие в гр. Троян е с дългогодишни традиции в областта на планинското животновъдство. Той е основан през 1978 г. Пряк наследник е на основания още през 1910 г. Държавен овощен разсадник. Към днешна дата, освен научно – изследователската дейност, в ИПЖЗ се осъществява и производство. Ито не какво да е, а биопроизводство. Произвеждат се биосирене (от крави и кози), сокове от арония, малини, касис, хеномелес и в малки количества при заявка, лактофрут (мляко или суроватка със сок от плодове). Сигурно факта, че се работи със сериозен научен капацитет е дал отражение на производството. Вкусовите качества на продуктите са уникални.

       Каквото и да говорим за храни в региона, палитрата няма да е пълна, ако не представим най-популярния продукт. „Винпром – Троян” АД е основан през 1948 г. и се явява наследник на традициите на региона в производството на ракия. Фирмата предлага различни сливови ракии, които се различават както по своя характер, така и по периода на отлежаване в дъбови бъчви. Дружество „ВИНПРОМ – ТРОЯН” АД уважава и пази традицията в производство на Троянската сливова ракия и с радост я споделя с обществеността. Затова фирмата предлага възможност за провеждане на екскурзии в помещенията на завода, по време на които гостите отблизо се запознават с тайните в производството на плодови ракии.  Целта на проекта е да разкрие изкуството, превръщащо плодовете в качествени дестилати. Екскурзиите се провеждат от специалисти от фирмата и включват всички етапи от производството – от приема на плодове, през ферментацията, дестилацията, склада за отлежаване на ракии, до бутилирането на готовата продукция. Всяка обиколка завърша с дегустация на различни видове ракии.

        „Родопа – Троян” е частна фирма, наследник на старото предприятие от годините на социализма. Функционира от 2014 г. след дългогодишна пауза, в следствие на затварянето на старото предприятие. Фирмата произвежда колбаси – шпекови, варено – пушени, сурово сушени, кайма, месо. Специални традиционни местни продукти са Троянската луканка и Троянският суджук. Троянската луканка е умело изсушена, направена от висококачествено свинско и говеждо месо с малко мазнини, което се смила и смесва с ароматни балкански млени подправки, по стара троянска домашна рецепта и се отличава с високо качество и автентичен вкус. По стар троянски обичай Троянският суджук се произвежда от подбрано свинско и говеждо месо в съчетание с балкански подправки. Специфичен местен специалитет е Троянски суджук със сушени сини сливи, който се произвежда само от „Родопа – Троян”. Троянският суджук със сини сливи е мезе, което се отличава с мекия си и ненатрапчив вкус, получен след добавянето в сместа за суджука на узрели в Балкана сини сливи. Умелото и продължително сушене в комбинация с планински плод допълнително изгражда изтънчения вкус на този продукт.

         „Ибрямов“ ООД, село Борима, община Троян. Преди 10 години дейността на фирмата се разширява, като започва създаването на кравеферма. Освен висококачествено мляко, което се произвежда, от 2018 г. има и мандра за сирене и кашкавал. Работи се по специално разработена технология. Продуктите могат да бъдат закупени на Големия фермерски пазар в град Троян, където има и млекомат. Продуктите се разпространяват в региона, но поради отличните си вкусови качества, придобиват все по-голяма популярност в страната.

          „Ибрямов“ ООД, село Борима, община Троян. Преди 10 години дейността на фирмата се разширява, като започва създаването на кравеферма. Освен висококачествено мляко, което се произвежда, от 2018 г. има и мандра за сирене и кашкавал. Работи се по специално разработена технология. Продуктите могат да бъдат закупени на Големия фермерски пазар в град Троян, където има и млекомат. Продуктите се разпространяват в региона, но поради отличните си вкусови качества, придобиват все по-голяма популярност в страната.

           Механа „Старата къща” – гр. Троян, ул. „Ген. Карцов” № 84. Собственици на механата са г-н Димитър Цаков и г-н Дилян Милков. Заведението е с битова атмосфера в няколко стаи в двуетажна стара троянска къща, като в една от стаите има и камина. В заведението изключително точно е запазен стила на отминалите времена в троянския край. Механата разполага с около 180 места, като при хубаво време има и лятната градина. В менюто се предлагат редица местни ястия, приготвени по традиционни рецепти като троянска лютика (домати, печени чушки, чесън, магданоз); качамак (приготвя се със сирене, яйце, масло); дивечова каварма в омлет; телешко с манатарки и сини сливи и др.

           Телефон: 0878 123 105; 0670/ 60655; 0889 437 702

            Механа „Кайзера” се намира на главната улица в с. Орешак, ул. „Стара планина” № 163, община Троян. Механата е създадена през 1990 г. от семейство Трифонови във фамилната им къща с участието на деца, баби и дядовци. Това е най-старото заведение в региона, което предлага традиционни ястия по традиционни местни рецепти. Ненапразно е притежател на много награди. Закритата площ на механата разполага с 30 места, а лятната градина с външна камина с 50 места. Заведението има и зимна градина с 60 места. Уникалните дървени, керамични и медни съдове, създавани преди повече от век, правят гостите й съпричастни към традициите и културата на балканджиите. Менци, керемиди, гърнета, гювечи, сачове, придават неповторима атмосфера на трапезата. Обзавеждането е в типично български стил, с богата колекция от национални облекла, стари съдове, голяма камина. Всичко с привкус на домашна обстановка. Готви лично г-жа Антоанета Трифонова (собственик), което гарантира изключително ниво на кулинарното преживяване. Непременно опитайте Балканджийска салата, Дива чорба от охлюви с коприва, Сватбарска яхния. Не пропускайте и тапезните прибавки: Натрапена глава воден лук, пълнена със сланина и шарена сол и увита в месалче; разядка от орехи, прясна чушка, пълнена със сирене, домати, сланина, копър.

            Телефон: 089 980 1061

             Семеен хотел „Биле”, ул. „Стоян Българенчето“ № 235, с. Бели Осъм, община Троян. Хотелът е открит през 2007 г. и в него се предлагат много ястия по традиционни местни рецепти като разядки, местни туршийки, традиционна лютика „Биле”, кисело зеле с лук и сушени чушки, свински уши с копър и чесън, качамак с масло и сирене, традиционна дърпана баница, лучник, гювеч със сухи чушки и зелеви сарми с чукан боб и сланина, айвар (включва лютеница, сирене, лук, патладжан), предястие „Бели Осъм” – варено телешко шкембе, запържено в масло с печурки и настърган кашкавал.

             Телефон: 069 652 333

              Почти легендарен е станал комплекс „Хитър Петър”. Намира се в с. Бели Осъм, на 15 км. от град Троян и на 5 км. от минералните басейни в курорт Чифлик. Напълно автентична обстановка, великолепна лятна градина ниско до река Бели Осъм, знаменателна кухня и чудесно обслужване. Всичко това прави неповторимо изживяването на клиентите. В гостилницата има пещ и се приготвят редица традиционни ястия, включително от биологични и собствени продукти. Комплексът разполага с малко собствено стопанство, което осигурява и една част от продуктите, които се използват за готвене. Гостилницата е с 50 места, а лятната градина 60 места. Традиционните ястия които можете да вкусите са: пълнени чушки, зелеви сарми с чукан боб, кървавица с кисело зеле, джолан чорба, боб в гърне, кокоша чорба (забележете, от домашна кокошка!), боб яхния, шкембе чорба, домашни туршии, зелева чорба, сок от малини.

              Телефон:  0888 406 199, Е-мейл: hitarpetar_beliosum@abv.bg

               Може би ви е трудно да си представите изисканост, стил и автентична обстановка заедно? Всичко това ще намерите в семеен хотел „Странноприемница”, ул. „Стара планина” № 207, с. Орешак, община Троян. Хотелът се намира на главния път в селото, на около 30 м. от кметството. Той разполага с битово заведение от висока класа с открита част, с изглед към добре поддържана градина и басейн. В заведението клиентите могат да се насладят на отлично обслужване и вкусна прясна храна, голяма част от която е по традиционни местни рецепти и с местни продукти. Ресторантът е с 60 места, откритата част с 30 места. Тук задължително да опитате чорба от коприва със сланина,  чукан боб с коприва,  супа от сушени манатарки с дренки, саламура от пъстърва. 

               Телефон: 0887 927 035; 0892 283 388. E-mail: strannopriemnitsa@abv.bg

                Механата на хотел „Троян Плаза”, гр. Троян, ул. П. Р. Славейков 54 предлага изключително богато меню от национални ястия и местни гозби, като боб с коприва, боб по манастирски, качамак, хайдушко мезе и има богат избор на вина и напитки. Дизайнът на механата е изключително оригинален – атрактивни сепарета под формата на каруца, бъчва, бунар или къща създават неповторима атмосфера на мястото. Разполага и с лятна градина на брега на Бели Осъм, откъдето гостите могат да се насладят на прекрасна гледка към връх Беклемето. Ресторантът разполага с 140 места и VIP зала с 20 места.

                Телефон: 0885 880 221

                 Ресторант „България”  се намира на централния площад „Възраждане”, до сградата на общината. Това е най-големия ресторант в Троян. Интериора е класически, изключително подходящ за сватби, големи, официални събития, приеми, коктейли, банкети. Залата може да побере 200 човека, разполага с голям дансинг. Терасата на ресторанта е с капацитет до 50 човека. Зимата се закрива и отоплява, лятото се климатизира с вентилатори и система за водна мъгла. Поради простора, който предлага, ресторанта е предпочитано място за провеждане на всяко тържество. Кухнята е класическа, но всекидневно се приготвя богато обедно меню, което винаги включва и традиционни, сезонни местни рецепти. Възможностите за приготвяне на индивидуално меню са практически неограничени. Тук можете да заявите, или директно да поръчате и храна за в къщи. При предварително заявяване, можете да поръчате кетъринг за вашето домашно тържество, без ограничение в количеството. 

                 Телефон: 087 943 0733

                  Гостилница „Манастирска воденица“ ще намерите  точно срещу Троянския манастир и има уникално местоположение над река Черни Осъм. Разполага с помещение ( бивша воденица) в битов стил и площ над реката, над течащата вода. Тук се предлагат традиционни местни ястия като супа със свинско месо и кисело зеле, сарми – съобразени с постите (месни и постни), боб по манастирски, гъби и др.

                   Ресторант „Ханъ” ще откриете на удобно място, в село Балканец, на главния път за прохода Беклемето. Разполага с малък паркинг. Интериорът е в традиционен битов стил. И тъй, както е уж непретенциозно заведение, е винаги пълно. Разбира се, това е заради перфектната кухня. Ресторантът предлага вкусни традиционни ястия от местни продукти в приятна обстановка и вежливо обслужване. В ресторанта клиентите могат да се насладят на супи и чорби, свински джолан, кисело зеле със сланина и други традиционни специалитети. На всяка цена опитайте пърленките – тънка традиционна питка, изпечена на жар. Венец на всяко обедно или вечерно меня са прекрасните десерти, които се приготвят от майстор готвача на ресторанта.

                    Комплекс „Чифлика” в село Чифлик, община Троян е разположен на 15 км югазападно от Троян, в центъра на курорт Чифлик. Локацията е перфектна – в подножието на старопланинския връх „Козя стена“ по най – горното поречие на р. Бели Осъм сред гъсти гори и живописен ландшафт с алпийски характер. Разполага с механа в автентичен битов стил със 120 места. Традиционните местни ястия, които се приготвят за гостите са качамак със сирене и сланина и чукан боб чорба със сланина. Уникални са месата на пещ и на жар. В комплекса има топъл басейн с олимпийски размери,  който е с минерална вода, извираща с 52 градуса; новопостроен е закрит басейн, има хотелска част.

                    Телефон: 0878 56 73 19, 0888 56 73 19. Е-мейл: komplekschiflika@abv.bg