ПОКАНА

ЗА УЧАСТИЕ В КУЛИНАРЕН ФЕСТИВАЛ на традиционната местна кухня от територията на община ТРОЯН

На 19-ти септември /събота/ 2020 г. от 10:00 часа, на територията на община Троян ще се проведе първият по рода си кулинарен фестивал под мотото „ВКУСОВЕ С ТРАДИЦАЯ“.

Събитието се организира от екипа на Местната инициативна група – Троян, Априлци, Угърчин с любезното съдействие на Община Троян.

Мероприятието се провежда в изпълнение на проект по подмярка 19.3 „Подготовка и изпълнение на дейности за сътрудничество на местни инициативни групи“ от мярка 19 „Водено от общностите местно развитие”, с финансиране от Програма за развитие на селските райони 2014 – 2020 г. посредством Европейски земеделски фонд за развитие на селските райони.

Проектът е с наименование „Популяризиране на традиционните храни и рецепти на териториите на „МИГ – Троян, Априлци, Угърчин“ и МИГ „Бяла Слатина“, като неговото изпълнение стартира през есента на 2019 г.

Основната цел на проекта е: Утвърждаване на традиционните местни храни и рецепти на териториите на „МИГТроян, Априлци, Угърчин“ и МИГ „Бяла Слатина“ чрез съвместни дейности за тяхното популяризиране и насърчаване на кулинарния туризъм.

И зиме, и лете нашия регион е притегателен център за хиляди туристи от страната и чужбина, които и в делнични дни посещават красивите места на територията, а през уикенда техният поток многократно се увеличава. Разбира се, няма нищо случайно в това, защото човек веднъж докоснал се до неповторимото съчетание на чистия въздух и красива природа, преплетени с аромата на вкусни местни ястия и обаянието на автентичния дух на съхранени обичаи и занаяти, неустоимо желае да се връща отново и отново към тази атмосфера.

На предстоящия кулинарен фестивал ще бъдат представени и дегустирани едни от най-емблематичните храни, приготвяни от дълги години в нашия край по традиционни местни рецепти, характерни изключително за троянско и които ще оставят трайна следа във вашето съзнание от неповторимия вкус, който те предлагат.

Поканени са настоящи и бъдещи производители на традиционни храни, предлагащи и желаещи да предлагат ястия по традиционни рецепти, както и гости от близо и далеч, заинтересовани да се докоснат до типичните местни вкусове с традиция.

Включването на възможно най-голям брой производители, ресторантьори и местни жители и гости на фестивала, ще покаже, че традиционните местни храни и рецепти са живи, ще подкрепи местното производство и предлагане и ще повлияе положително на местните икономики от територията.

Предаването на нов живот на традиционните рецепти и утвърждаването им като част от модерния бит ще доведе до сплотяване на местните общности около местната идентичност и ще повиши атрактивността на троянския край.

Нека се обединим около общата ни цел – утвърждаване на регионалната ни идентичност на територията и повишаването на нейната разпознаваемост и атрактивност като кулинарна, културна и туристическа дестинация, което ще спомогне за подобряване на маркетинга на произвежданите традиционни местни храни, посредством установяване на директни контакти с потенциалните потребители.

ПРОГРАМА НА ФЕСТИВАЛАВ ТРОЯН

10:00 ч. – Традиционно празнично дефиле – тръгване от спирката срещу кафе „Тифани“;

10:30 ч. – Възстановка на Дружество „Традиция“ на тема „Троянецът – войник и сливопроизводител“ – пл. „Възраждане“;

11:30 ч. – Официално откриване на фестивала от Кмета – сцената на пл. „Възраждане“;

11:45 ч. – Химн на фестивала – участие на НЧ „Изгрев“, с. Бели Осъм и Младежки духов оркестър – Троян – сцената на пл. „Възраждане“;

ПРОГРАМА НА ФЕСТИВАЛА В СЕЛО ОРЕШАК, ОБЩИНА ТРОЯН

13:00 ч. – Изпълнения на Представителен общински младежки духов оркестър с мажоретки – Троян;

13:15 ч. – Приветствие от Кмета на община Троян – г-жа Донка Михайлова

13:30 ч. – Концерт на Стефан Вълдобрев;

15:00 ч. – Кулинарно шоу, организирано от Местна инициативна група (МИГ) – Троян, Априлци, Угърчин;

15:30 ч. – Открита сцена – изпълнения на читалищни състави от Община Троян.

Екипа на МИГ използва възможността да отправи покана към всички желаещи да вземат участие в предстоящия фестивал на традиционната местна кухня

Заповядайте и носете със себе си добро настроение, много усмивки и нагласа за вкусове с традиция

Категории: Без категория

0 Коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *